Bartłomiej Walnik nowym doktorem w Łukasiewicz – GIT

czas czytania: 3min
Dr inż. Bartłomiej Walnik

Dr inż. Bartłomiej Walnik jest absolwentem Politechniki Śląskiej, kierunku Inżynieria Materiałowa. Uzyskał stopień naukowy doktora w dziedzinie nauk inżynieryjno-technicznych w dyscyplinie Inżynieria Materiałowa. W Łukasiewicz – GIT pracuj w Centrum Technologii Metalurgicznych w Grupie Badawczej: Technologie Wytwarzania Wyrobów. W trakcie ponad 13 letniej pracy w Instytucie był współautorem wielu prac naukowych, badawczych i ekspertyz. Najbardziej satysfakcjonującymi projektami dla naszego nowego doktora był prowadzony przez niego cykl prac dotyczących technologii wytwarzania wyrobów warstwowych w procesie walcowania na gorąco. Wysokowytrzymałe blachy warstwowe o unikatowych właściwościach, trudnych lub niemożliwych do uzyskania innymi metodami mogą stanowić odpowiedź na aktualne zapotrzebowanie przemysłu górniczego, budowlanego i zbrojeniowego.

W ramach pracy doktorskiej pt.: „Wpływ parametrów technologicznych na trwałość połączeń płaskowników warstwowych wytwarzanych metodą walcowania na gorąco” opracowano technologię łączenia spawalnej stali S355J2 ze stalą nanostrukturalną, niespawalną NANOS-BA® o mikrostrukturze nanobainitycznej w jeden wysokowytrzymały płaskownik. Wytworzono w procesie walcowania na gorąco i obróbki cieplnej spawalny wyrób o minimalnych właściwościach wytrzymałościowych i plastycznych złącza: Rm=1199 MPa, Rt=406 MPa i A=14,0% przy zachowaniu ultrawysokiej wytrzymałości, odporności balistycznej i tribologicznej stali nakładanej. Opracowano technologię wytwarzania wyrobów nie mających dotychczas odpowiednika w oferowanym przez producentów asortymencie. Nowej generacji materiały warstwowe mogę znaleźć zastosowanie w przemyśle zbrojeniowym, górniczym i budowlanym na elementy spawalne o wymaganej podwyższonej wytrzymałości, odporności balistycznej oraz odporności na zużycie ścierne.

Poza sferą zawodową doktor Walnik lubi rozsiąść się wygodnie w fotelu i porozmawiać o religii, nauce i polityce.

Dowiedz się więcej

Przeczytaj Również

This will close in 0 seconds