Badania właściwości mechanicznych wyrobów metalowych

Badania właściwości mechanicznych wyrobów metalowych:

  • statyczne próby rozciągania w temperaturze pokojowej, obniżonej do -60°C i podwyższonej do 1200°C
  • próba udarności metodą Charpy’ego w temperaturach od -196°C do 600°C
  • statyczna i technologiczna próba zginania, próby technologiczne wyrobów stalowych
  • pomiary twardości metodami: Brinella, Vickersa i Rockwella

Wyposażenie badawcze:

Wybrane zagadnienia rozpatrywane przez naszych specjalistów w ramach prac badawczych:

  • Określanie właściwości mechanicznych w statycznej próbie rozciągania w temperaturach podwyższonych i obniżonych,
  • Wyznaczanie współczynnika anizotropii r i wykładnika umocnienia n
  • Wyznaczenie udarności
  • Pomiary twardości
  • Próby technologiczne rur i innych wyrobów hutniczych, takie jak próba zginania, próba spłaszczania, próba spęczania

Wybrane publikacje:

  • K. Radwanski, R. Kuziak, R. Rozmus, Structure and mechanical properties of dual-phase steel following heat treatment simulations reproducing a continuous annealing line, Archives of Civil and Mechanical Engineering 19 (2019) 453-468
  • R. Kuziak, V. Pidvysotsk’y, K. Radwański, A. Mazur, T. Zygmunt, M. Pietrzyk, Ł. Rauch, D. Bachniak, Optymalizacja procesu obróbki cieplnej w celu uzyskania pożądanego rozkładu właściwości mechanicznych w główce szyny ze stali perlitycznych, Journal of Metallic Materials 71 (1) (2019) 3-9
  • Z. Kania-Pifczyk, R. Kuziak, H. Krztoń, K. Radwański, A. Wrożyna, Kształtowanie mikrostruktury i właściwości mechanicznych stali bainitycznej z efektem TRIP w procesie obróbki cieplnej, Prace Instytutu Metalurgii Żelaza 69 (1) (2017) 24-36
  • R. Rozmus, K. Radwański, Z. Kania-Pifczyk, R. Kuziak, W. Kubosz, Z. Łapczyński, Wpływ procesów wydzieleniowych na właściwości mechaniczne prętów wytwarzanych z niskowęglowej stali manganowej wzbogaconej o mikrododatki stopowe na drodze obróbki termomechanicznej i cieplnej, Prace Instytutu Metalurgii Żelaza 70 (1) (2018) 28-30

This will close in 0 seconds